Pravda o čokoláde. Je čokoláda zdravá alebo škodlivá?
Veľa z nás neviete odolať sladkému pokušeniu vo forme čokoládky. Niekedy vás to pokušenie chytí viac a doprajete si túto sladkú potravinu a niekedy jej dokážete odolať. Určite mi dáte za pravdu ak poviem, že aspoň raz ste sa zamysleli nad tým ako na tom stojí čokoláda. Niektorí si myslia, že je škodlivá iní zase, že je zdraviu prospešná, tak ako to teda je?
Čokoláda je zdravá, ale to sa jedná o rozumné množstvo. Pôsobí priaznivo keď sa cítite zle alebo ste vyčerpaný. V tomto prípade Vás čokoláda nielen poteší, ale aj spôsobí vo vašom mozgu chemické procesy, ktoré zlepšujú náladu a spôsobujú príjemné pocity. Kombinácia cukrov a tukov obsiahnutých v čokoláde zvyšuje hladinu dvoch neurotransmiterov a to serotonínu a endorfínu. Nízka hladina týchto dvoch látok je spojovaná s depresiami a úzkosťou. Keď ich máte v normálnej hladine, tak sa cítite kľudnejší a šťastnejší.
Taktiež má aj svoje zdravotné pozitíva a tie sú spojené s nasýtenými tukmi, ktoré čokoláda obsahuje a ich vplyvom na riziko rozvoja srdečných ochorení. Zistilo sa, že hlavný nasýtený tuk (kyselina stearová) má neutrálny účinok na hladinu cholesterolu. V čokoláde sú obsiahnuté aj antioxidanty, vrátane flavonolov a flavonoidov. Tieto látky majú kardioprotektívne účinky udržovať dilatáciu ciev a umožniť tak prietok krvi a udržovať krvný tlak na normálnej úrovni. Najbohatším zdrojom týchto flavonolov je kakaový prášok. Je to najzdravší zdroj pretože neobsahuje cukor a má nízky obsah tukov a energie. Hneď po ňom je na druhom mieste čokoláda na varenie a tmavá čokoláda, ktorá má dvakrát vyšší obsah flavonolov ako klasická mliečna čokoláda.
Netreba však zabúdať na dôležitý fakt, že čokoláda obsahuje veľa nasýtených tukov a cukrov, takže ako som vyššie spomínal treba ju užívať v rozumnom množstve (1 tabuľka v prípade potreby) alebo sa dá aj viac pri nadmernom športovom výkone ako zdroj energie.