Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny rozhodne zaraďte do svojho jedálnička. Ich pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém boli objavené už v roku 1956. Sú esenciálne, zvyšujú svalovú silu, podporujú štíhlu líniu a dokonca aj psychiku. Táto veľmi dôležitá esenciálna nenasýtená mastná kyselina svojimi vlastnosťami ďalej podporuje mozgové funkcie, kardiovaskulárny systém, zlepšuje syntézu bielkovín a je potrebná pre správnu funkciu kĺbov a kostí. Všetky tieto pozitívne vlastnosti nenasýtených mastných kyselín môžete využiť k budovaniu svalovej hmoty, zlepšeniu sústredenia, zlepšeniu prietoku krvi do svalových vlákien a k ochrane kĺbových spojení, ktoré naše telo drží pohromade. Dokonca niektoré štúdie poukazujú aj priaznivé vplyvy na tehotenstvo. Zistilo sa, že zvýšením týchto omega-3/omega-6 mastných kyselín počas tehotenstva sa znížilo rizika depresii a takisto aj popôrodných depresií. Podľa jednej štúdie z Univerzity of Guelph (Kanada) konzumácia nenasýtených mastných kyselín zvyšuje aj tzv. termický efekt ostatných jedál. Inými slovami – požívaním omega-3 kyselín ALA (kyseliny alfa linoleové), EPA (kyseliny eikostapentaenové) a DHA (kyseliny dokosahexaenové) podporujete schopnosť tela spaľovať tuk a kalórie. Dokonca v roku 2004 boli v USA aj schválené ako liečebné prostriedky k dyslipidémie (porucha metabolizmu tukov). A kde sa dajú teda tieto omega-3 mastné kyseliny nájsť? Predovšetkým vo vlašských orechoch a rybách, ale tých zdravých, tj. chytených v prírode a nie z chovov, hlavne losos, potom ešte v sardinkách, atlantickom slede a makrele , potom sa ešte dajú nájsť aj v ľanových semienkach a aj ančovičkách.