Aby ste dosiahli najlepšiu postavu a najlepší výkon, vzdajte sa zvyku jesť iba trikrát denne. Aktívni ľudia musia dodávať energiu v priebehu celého dňa, jesť malé dávky jedla každé dve až tri hodiny, obzvlášť v období, keď podávajú výkon. Dôležité je aj zloženie týchto malých dávok jedla.
Pokiaľ jete viacej malých dávok jedla, tak vždy potrebujete kombinovať proteíny, sacharidy a tuky. Príkladom môže byť morčací sendvič, celozrnná bageta s arašidovým maslom alebo jablko s orechmi. Pokiaľ jete viacej jedál zaisťuje to zároveň rozmanitosť vašej stravy a pomáha udržovať stálu hladinu krvného cukru. Vyhnete sa tak jeho kolísaniu, ktoré podporuje tvorbu podkožného tuku.
Keď budú vaše svačiny a menšie jedlá obsahovať vždy malé množstvá proteínu, môžete mať tak lepšie pod kontrolou chuť k jedlu a zaistíte tým lepšiu výživu pre svaly a budete ich chrániť pred katabolizáciou v prípade, že chcete znížiť množstvo podkožného tuku. Budete taktiež lepšie spaľovať tuk, pretože rovnako ako rozdelenia stravy do viacej dávok, aj príjem proteínov podporuje termogenéziu, teda proces, pri ktorom telo premieňa prijaté kalórie na teplo. Ďalšou výhodou rozdelenia stravy do viacerých dávok je podpora mentálneho výkonu. Pravidelný príjem malého množstva stravy vám pomáha premýšľať a spracovávať informácie efektívnejšie, zvyšuje koncentráciu pozornosti a zlepšuje náladu.
Základom teda je, že rozdelenie stravy do viacerých dávok v priebehu dňa a ich pravidelný príjem je najlepšou stratégiou pre spaľovanie tuku a budovaní svalovej hmoty, ktorú môžete začleniť do svojho životného štýlu.