Tofu syr na objem svalov

Tofu syr pochádza z Číny. Začal sa tam vyrábať už od druhého  storočia pred božím narodením.  K nám sa dostal až v druhej polovici 20. storočia.Syr tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka.

Tento druh syra je obľúbený hlavne u vegetariánov lebo obsahuje veľké percento bielkovín. Vegetariáni potrebujú pre zdravý chod organizmu aj bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre život ľudí.

Tofu syr obsahuje:

  • vysoký obsah bielkovín
  • železo
  • vápnik
  • horčík
  • neobsahuje žiadny tuk ani cholesterol

Syr tofu rozdeľujeme na tvrdý a mäkký.
Tvrdé tofu môžeme použiť miesto mäsa ako hlavné jedlo.
Mäkké tofu sa väčšinou používa len na ozdobu jedla, jeho ochutenie alebo ako príloha k jedlu.

Recept na tofu syr:

Pomazánka z udeného tofu syra

  • 130-150g pomazánkového masla
  • 120 g udeného tofu
  • 1 lyžica sójovej majonézy
  • soľ, paprika, sekaná pažítka

Do pomazánkového masla nastrúhame udený tofu syr. Pridáme soľ, papriku, sójovú majonézu a zmes premiešame. Pridáme pažítku.Túto pomazánku zo syra tofu môžeme ešte dochutiť inými koreninami a bylinkami.Napríklad cesnakom, horčicou, bazalkou alebo oreganom.

Táto bielkovinová nátierka je vhodná hlavne na raňajky alebo desiatu. Ak ste študenti, tak toto je výborné jedlo pre Vás počas školských prestávok. Nátierku je najlepšie natierať na celozrnné pečivo.