Polievka z bielej fazule

Vláknina . Každý sme o nej už počuli ale vieme o nej málo. Povedzme si o nej niečo v skratke :

Vláknina hrá dôležitú úlohu v udržiavaní dobrého zdravotného stavu a napomáha k chudnutiu . Prečo ? Lebo jedlá s vlákninou sa pomalšie dostávajú z žalúdka do čriev. Pocit hladu teda príde neskôr a vstrebe sa menej tukov a cukrov.

A tak som si dnes povedala , že zvýšim príjem vlákniny a uvarím fazuľovú polievku .  Má 24,5 g vlákniny na 100 g.

Túto polievku mi varievala mama ale s kopou mlieka a zemiakmi. Ja som skúsila recept trochu pozmeniť podľa seba .

 

Potrebujeme : 20150221_122416

Konzervu bielej fazule

Cesnak

Cibulu

Mlieko

Olej

Bobkový list

Čierne korenie

Bylinky a ochucovadlá podľa vlastnej chuti

 

Postup : 

  1. Vodu z konzervy zlejeme a fazuľu premyjeme. Očistíme 2 strúčiky cesnaku .
  2. Dno hrnca potrieme olejom pridáme za hrsť cibule nakrájanej na drobno a pretlačíme cesnak – speníme. Prilejeme cca 600ml vody. 20150221_125435
  3. Pridáme 2 bobkové listy , čierne korenie , mletú červenú papriku , štvrťku bujónu ,štipku majoránky, soli a vegety . ( Mám rada štipľavejšie polievky a rada miešam rôzne koreniny tak som si pridala kajenské korenie , trochu korenia na guláš a pod. Býva zvykom v tejto polievke vyvariť údené mäso alebo klobásu , pridať slaninu či masť to som ale nechcela.)
  4. Povaríme , ochutnáme a dochutíme si podľa chuti . Vypneme plyn prilejeme 1 deci mlieka pomiešame a prikryjeme pokrievkou .

Ako prílohu som si v hriankovači opiekla jeden celozrnný chlebík.

20150221_125918