Bielkoviny sú zložka ľudskej stravy, ktorá hrá tak ako aj tuky a sacharidy veľmi dôležitú úlohu v ľudskom organizme. Z bielkovín sú zložené rôzne tkanivá v našom tele. Či už ide o svalovinu hladkú(stavba vnútorných orgánov), priečne pruhovanú ( stavba pohybovej sústavy človeka – svaly) alebo prevažná časť enzýmov v našom tele, ktoré sú nevyhnutné pre správny chod nášho organizmu. Aminokyseliny si môžeme sami vytvárať(neesenciálne) alebo ich musíme prijímať z vonkajšieho prostredia stravou(esenciálne). Preto je veľmi dôležité, aby sme vedeli prijímať také bielkoviny, ktoré obsahujú kompletnú zostavu alebo aspoň takmer kompletnú zostavu týchto esenciálnych aminokyselín. Tu sa treba zastaviť a naozaj je potrebné si uvedomiť, že keď vidíme v zložkách bielkoviny a počet gramov obsiahnutých v danom produkte tak využijeme každý gram. Nie je to tak, pretože využiteľnosť bielkovín závisí od jednotlivých aminokyselín a pokiaľ v potrave prijmeme kompletnú zostavu bielkovín so všetkými esenciálnymi aminokyselinami, ale jedna tam bude obsiahnutá len z 50 % , bielkovina v tele sa vytvorí len z 50 % všetkých aminokyselín, ostatné zostanú nevyužité a telo ich jednoducho vylúči. Avšak takto to funguje aj naopak. Pokiaľ je hocktorá aminokyselina či už esenciálna alebo neesenciálna v obrovskom nadbytku uberá priestor ostatným aminokyselinám a to spôsobuje opäť nižšiu využiteľnosť bielkovín. Všeobecne je platné, že živočíšne bielkoviny sú najkvalitnejšie pre potenciál tvorby bielkovín v tele. Ale takisto aj správnou kombináciou rôznych rastlinných bielkovín sa dá priblížiť ku kvalitnej využiteľnosti, ale bohužiaľ pre vegetariánov a vegánov, nikdy nie tak ako je to pri živočíšnych. Optimálny denný príjem bielkovín je vždy individuálna záležitosť. Záleží na množstvách faktorov ako sú vek pohlavie, výkonnosť, momentálny stav jedinca a pod. Každopádne tieto odporúčané dávky kulminujú od 1 g/kg vhodné pre ženy a mládež od 18 bez výraznej fyzickej aktivity, až po 2,5 g/kg pre vrcholových športovcov, ktorých fyzická výkonnosť je závislá najmä od sily. Samozrejme ako všetko aj bielkoviny prinášajú isté riziká pri nesprávnom dávkovaní. Pokiaľ ide o veľmi nízky príjem zhoršujú sa funkcie organizmu spojené s nedostatkom bielkovín a ich fyziologických funkcií – stavebné , transportné, riadiace, regulačné, obranné. Nadmerný príjem bielkovín čo je častejší prípad hlavne nedobre informovaných ľudí, ktorí za každú cenu chcú byt obrovskí a veria, že týmto spôsobom sa im to podarí., spôsobuje takisto veľmi závažné chorobné stavy organizmu ako napr. Preťaženie, poškodenie pečene, obličiek, tráviace ťažkosti, zvýšené riziko nádorov hrubého čreva, možná tvorba podkožného tuku aj viscerálneho tuku, zhoršenie pleti, alergie, dna a iné. Na základe toho treba byť veľmi opatrný čo a v akých dávkach do seba hádžeme, aby sme sa vyvarovali nepriaznivým účinkom jednotlivých zložiek výživy. V budúcich článkoch si priblížime jednotlivé funkcie tých najdôležitejších aminokyselín vplývajúcich na zlepšenie výkonnosti jedinca a na udržanie si zdravia, takže máte sa načo tešiť.