Veľmi často sa ma ľudia pýtajú, že čo s ovocím. Je pravda, že ovocie obsahuje veľké množstvo rýchlych sacharidov , ale netreba ho hneď odsudzovať a môžeme dokonca jeho pozitívne účinky využiť ku svoj prospech. Pokiaľ viete ktoré ovocie kedy a v akom množstve jesť, tak vám to len pomôže a neuškodí. Však predsa ovocie je plné vitamínov a vitamíny treba prijímať. Takže poďme si povedať teraz o ovocí, ktoré je vhodné na ráno.
Ranné jedlo
Hovorí sa, že ráno je najlepšia doba kedy je čas prijať nejaké ovocie. Počas spánku sa nachádzate v stave „hladovania“. V noci stále orgány pracujú a spotrebúvajú energiu a povedzme si na rovinu počas spánku sa niekoľko hodín (optimálne aspoň telo nič neprijíma. Ráno sa nachádzate v stave katabolizmu (odbúravanie bielkovín). Po ránu si môžete dať aj 2 porcie ovocia. Nakoľko je telo vyhladované, tak sa vôbec nemusíte obávať, že by sa vám počas dňa prijaté množstvo fruktózy usadzovalo vo forme tukov, tak sa pokojne do sýta najedzte. A teraz vám konkrétne predstavím rôzne druhy ovocia, ktoré sa u vás na stole môžu bezproblémovo vyskytnúť.
Banán (1 kus): sacharidy 18g, fruktóza 9g, glukóza 9g
Čučoriedky (1 šálka = 230ml): sacharidy 14g, fruktóza 7g, glukóza 7g
Ananás (1 šálka): sacharidy 13, fruktóza 7, glukóza 6g
Zelená dyňa (1 plátok): sacharidy 13g, fruktóza 7g, glukóza 6g
Pomaranč (1 kus): sacharidy 12g, fruktóza 6g, glukóza 6g
Kiwi (2 kusy): sacharidy 12g, fruktóza 6g, glukóza 6g
Nektarinka (1 kus): sacharidy 10g, fruktóza 5g, glukóza 5g
Takže toľko zatiaľ o ovocí. Nabudúce si povieme o ovocí, ktoré sa je vhodné pred a po tréningu.