Cesnak sa používa ako zelenina, korenina alebo liečivá rastlina. Nájdete v ňom vitamíny B, C a potrebné minerály (sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo..) Ich pôsobením cesnak umožňuje telu bojovať so „zlým“ cholesterolom a podporuje tvorbu toho „dobrého“. Okrem toho má antibiotické účinky. V minulosti to bol liek chudobných pri zdravotných problémoch.
Ja osobne cesnak veľmi obľubujem . Cesnakové dresingy , polievky , ochucovadlá do mäsa a nátierok .. Ked som chorá dobrá cesnačka ma vždy postaví na nohy občas lepšie ako klasická „slížiková“ od mamky. 🙂
Toto je jeden z mojich receptov na cesnakovú polievku :
Potrebujeme :
Cesnak
Cibuľu
Olej
Zemiaky
Postup :
Ošúpeme si cibuľu , cesnak a 3-4 menšie zemiaky. Pomer cesnaku a cibule si zvoľte sami podľa chuti. Do hrnca dáme lyžičku kokosového oleja a cibuľu s prelisovaným cesnakom na ňom ľahko orestujeme. Dolejeme deci vody a necháme chvíľu dusiť – miešame. Zemiaky nakrájame na kocky , do hrnca prilejeme asi liter bujónu , pridáme soľ a červenú mletú papriku. Dosypeme zemiaky a necháme veriť kým nezmäknú. Keď sú zemiaky uvarené roztlačíme ešte 2 strúčiky cesnaku do polievky a vypneme oheň. Ponorným mixérom všetko poriadne rozmixujeme.
Zemiaky môžete nechať aj v celku alebo ich úplne vynechať . Pridáme kocky chrumkavého celozrnného chlebíka (samozrejme ak nieste v diéte).
Dobrú chuť.