Keď človek počuje slovo tuk v spojení s redukciou váhy hneď sa skrúti a predstaví si všetky
najhoršie nočné mory o tučnote. Jednoducho tuk je zlý.
To je názor bežných laikov, ktorí využívajú rôzne druhy úžasných stopercentne fungujúcich diét bez tukov, prípadne pomaly bez všetkého (hladovka) a všade kde je tuk od orechu až po rezeň odsudzujú. Ale ja Vám
poviem, že robia chybu.
Prečo?
Tuky naozaj nie sú len naši nepriatelia. Lebo nie je tuk ako tuk. Tie správne, kvalitné tuky môžu dopomôcť k lepším výkonom, k zlepšeniu zdravia a dokonca až k redukcii váhy. Ide len o to správne si vybrať a správne ich použiť v kombinácii s jedlami.
Samozrejme je množstvo tukov, ktoré naozaj neprispievajú našemu zdraviu ani v tej najmenšej miere. Bohužiaľ týchto lipidov je v súčasnej dobe enormné množstvo (chipsy, fast foody, vyprážané a pod.) Avšak tuky, či už sú zlé alebo dobré, majú jednu neoceniteľnú vlastnosť a to, že spomaľujú GI potravín. A pokiaľ vyberiemie tie vhodné tuky ku konzumácii spolu s ďalšími zložkami výživy naša hladina cukru v krvi bude ustálená, čo má za následok, že nespôsobí rýchle priberanie vďaka premene sacharidov na tzv. zásobné tuky.
Vďaka správnemu výberu tukov ,ktoré si telo nevie samo produkovať (tým pádom sú pre telo nevyhnutne dôležité) nepriberieme ani z nich ba naopak napomáhajú k lepším výkonom, lepším enzymatickým funkciám v tele, znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, takisto zlepšujú metabolizmus u diabetikov a u ľudí s autoimunnými ochoreniami a pod. Preto si treba uvedomiť, že aj tuky môžu byť nápomocné pokiaľ si vyberieme správne v správnych množstvách v správny čas.