Inými slovami karbohydráty a pre bežných ľudí známe ako cukry. V dnešnej dobe sa táto zložka výživy nachádza v bežnej dennodennej strave jednoznačne najviac. Ich primeraný príjem by sa mal rovnať približne polke celkového príjmu skonzumovaného jedla, prípadne tekutín. Avšak v súčasnej dobe je to bohužiaľ omnoho viac čo spôsobuje náramné problémy, čím sa neustále zvyšuje jedna z najrozšírenejších civilizačných chorôb, a to obezita. Áno je to tak, hlavne sacharidy môžu za tento negatívny úkaz novodobého pohodlného života. Sú to predovšetkým zámorské štáty, v ktorých je obezita enormne rozšírená, najmä v súčasnej mladej generácii – kde sa deti dostávajú ku styku len k jednoduchým sacharidom. Presne tak, ide hlavne o jednoduché sacharidy, ktoré spôsobujú najväčší neporiadok a chaos v našom tele. Vzhľadom nato, že sú jednoduché sa dostávajú extrémne rýchlo do krvi cez náš traviaci systém, čo spôsobí silné vylučovanie hormónu inzulín, ktorého funkcia spočíva v znížení hladiny cukru v krvi. Tento hormón musí dané monosacharidy exportovať, čo najrýchlejšie preč z krvi, aby nedošlo k hyperglykemii (problém diabetikov – zvýšená hladina cukrov v krvi). Ak by tento inzulín nebol dodaný môže to viesť až k smrti. Telo tým pádom prekonáva istý druh šoku, kedy vyprodukuje obrovské množstvo tohto hormónu. Inzulín potom transportuje naviazané jednoduché monocukry do svalových buniek a ukladá ich do zásob (glykogén). Lenže vec sa má tak, že telo pokiaľ neprekonalo extrémne ťažkú fyzickú námahu tento svalový glykogén nebýva vyčerpaný skoro nikdy a tak musí inzulín monocukry transportovať do pečene kde sa zo sacharidov tvorí prevažne glycerol (alkohol), ktorý reaguje s karboxylovými kyselinami a vytvárajú sa tak jednoduché lipidy (tuky) telu vlastné. Tie sú následne transportované do krvi a prenesené do podkožného tkaniva. A aby toho nebolo málo pri konzumácii rýchlych, jednoduchých sacharidov sa vytvorí tzv. inzulínový šok, kedy sa ho vylúči veľké množstvo a stiahne z krvi až toľko cukru, že to spôsobí následnu hypoglykémiu (nedostatok cukru v krvi) čo má za následok pocit hladu a tak sa človek opäť pustí do niečoho „zdravého“. Samozrejme toto je ten najhorší a najodstrašujúcejší prípad cukrov. Ale sú tu aj cukry tzv. polysacharidy, ktoré telo využíva na pomalé štiepenie cukrov do krvi z tráviaceho traktu t j. trávia sa pomalšie, čím nevyvolávajú až také inzulínové šoky. To znamená, že tento typ sacharidov nie je až také zlo ako vyššie spomínané jednoduché cukry. Preto ak sa snažíte o redukciu váhy dbajte na správny výber sacharidov a hlavne správne množstvo, ktoré riadne skombinujete s dôležitou fyzickou činnosťou. Samozrejme je tiež veľmi dôležité správne cvičiť tak, aby tieto sacharidy boli dostatočne využité, to si však poviem v ďalšom článku, na ktorý sa môžete v blízkej budúcnosti tešiť.