Čo je maltodextrín?

Maltodextrín je niečo v strede. Nie je to ani jednoduchý sacharid a nepatrí ani medzi komplexné sacharidy. Získava sa zo zemiakov, obilia, ryže. Maltodextrín sú polysacharidy rozštiepené na kratšie reťazce. Väčšinou sa skladajú z 3-19 molekúl glukózy.

Väzby glukózy sú v maltodextríne veľmi slabé. Po skonzumovaní maltodextrínu sa v tele človeka väzby rýchlo štiepia. Takto vznikne jednoduchá glukóza. Vďaka tejto glukóze telo získa väčšie množstvo energie bez zažívacích ťažkostí. Preto je maltodextrín vhodný pre kulturistov i športovcov. Všetko má, ale aj svoje nevýhody.

Nevýhody maltodextrínu:

Telo príjme denne len okolo 60- 80 gramov maltodextrínu.
Maltodextrín sa pri väčšej koncentrácii ťažko rozmiešava.

Výhody maltodextrínu:
Nezaťažuje trávenie a rýchlo sa štiepi.
Ideálny doplnok počas výkonu a tesne po výkone.
Maltodextrínom môžete doplniť roztok glukózy, bez zažívacích problémov.