Tvaroh je mliečny výrobok, ktorý patrí do skupiny čerstvých (nezrejúcich) syrov. Napriek svojmu dobrému zloženiu nie je v domácnostiach dostatočne využívaný.
100 gramov mäkkého tvarohu obsahuje:
527 kJ (126 kcal)
priemerne obsahuje 18,75 g bielkovín
0,35 g tuku
0,44 g mliečneho cukru (laktózy)
60 mg vápnika
0,65 mg železa
0,369 g vitamínu B2
Je známe, že tvaroh patrí medzi potraviny podporujúce rast svalovej hmoty. Má vysoké percento bielkovín. Preto sa často zaraďuje do jedálneho lístka kulturistov, športovcov.
Tieto hodnoty nie sú úplne presné z dôvodu, že na Slovensku je viac druhov tvarohov a rôznych firiem čo ho vyrábajú. Najlepšie si je to overiť na obale tvarohu, ktorý si kúpite.
Koľko bielkovín by ste mali za deň prijať záleží od Vašej hmotnosti, svalovej hmoty a výkonu.
Bielkoviny sú ťažšie stráviteľné. Môžu spôsobovať tráviace problémy. Tvaroh je však ľahko stráviteľný
Tvaroh obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov. Vitamíny B6 a B12, lykopén, vitamíny A, C, D, E a K, tiamín, riboflavín, kyselina listová, niacín a betakarotén. Minerály draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén. Obsahuje aj vysoké množstvo omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín.
ja si pred spaním vždy trošku zdriemnem
Tvaroh mi.moc nechutí.Je nieco.podobne tvarohu co by som si.mohol dat.pred spanim??..
Takze ak to vsetko skombinujem tak budem krasny, svalnaty a nesmrtelny ? Huraaaaa zbohom prezyvka quasimodo. :-))) Vsetky clanky som cital ked som mal asi tak 18 rokov a zacinal som z cvicenim ale kazde telo reaguje na stravu alebo jej kombinacie inac. (bez vinimky) a nakoniec som prisiel na to ze ak telu doprajes aj bezne tuky, ci sladkosti alebo chipsy ale konzumujes z rozumom…(to znamena ze nezozeres balicek pombeerov za 15 min. pri telke a cely vecer sa ani nepohnes) a samozrejme ze si doplnas jedalnicek aj zdravou vyzivou tak v kombinacii z cvivenim budes mat telo ako z ocele. Dokonca ak mas na tele nejake vyrazky alebo podebne srandy tak dobra strava to odstrani.
Opitam sa pomoze my tvaroh na rast svalov ked si pridam do toho hrozienka a ovsene vlocky ?? je to dobre pre kulturitu ??? 😀
:alien:
Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig odporúčala tvaroh používať spolu s ľanovým olejom. Ľanový olej ma veľké množstvo jedno a viacnenasýtených mastných kyselín, je bohatý na tuky omega-3 a podľa Budwig sa tieto kyseliny najlepšie viažu na bielkoviny z tvarohu a takto naviazané tuky sa lepšie rozpúšťajú vo vode a organizmus ich lepšie absorbuje. Aby sa predišlo rýchlej oxidácií, tak odporúča ešte primiešať med. A takáto strava je podľa Budwig veľmi liečivá, dokáže ževraj liečiť aj rakovinu, preniká do najmenších kapilár a uzdravuje bunky. Možno takáto strava aj predlžuje život, tak, ako predlžuje časté jedenie kvasených jedál, napr. pickles alebo aj tradične kvasených jogurtov. Najúčinnejší spôsob predĺženia života v súčasnosti je však podľa mňa praktikovanie tzv. endogénneho dýchania. Podľa ruského biochemika prof. Frolova je ževraj možné endogénnym dýchaním predĺžiť život až na 160 rokov dožitia pri zachovaní vitality a plného zdravia.
z tvarohu sa robi aj lepidlo a brach si sneho pokazil zuby