Sója – zdravá potrava

So sójou sa stretávame často. Jedia ju hlavne vegetariáni ako náhradu mäsa. Vedci o nej hovoria, že ma veľké množstvo blahodárnych účinkov na telo. Skúmaním zistili, že Japonci, ktorí jedia sóju šesť krát týždenne, majú niekoľkonásobne znížené riziko ochorenia rakoviny. Sója pochádza z Ďalekého Východu, kde ju pestujú už stovky rokov. Sója a jej produktu sú na celom svete známe ako potraviny s veľkou výživnou hodnotu a výbornými zdravotnými účinkami.

Zloženie sóje:
Sója je zložená z  1/3  bielkovín, z 1/3 škrobov a okolo 18 % tukov. Je zdrojom lecitínu a rôznych druhou vitamínu B. Obsahuje veľa minerálov napr. vápnik, horčík, železo a má veľa vlákniny.

Veľa športovcov neužíva sóju z dôvodu, že obsahujú vysoké množstvo isoflavónov a to zapríčiňuje negatívne účinky na testosterón človeka.  Mnohé výsledky výskumov, ale túto domnienku vyvracajú.