So sójou sa stretávame často. Jedia ju hlavne vegetariáni ako náhradu mäsa. Vedci o nej hovoria, že ma veľké množstvo blahodárnych účinkov na telo. Skúmaním zistili, že Japonci, ktorí jedia sóju šesť krát týždenne, majú niekoľkonásobne znížené riziko ochorenia rakoviny. Sója pochádza z Ďalekého Východu, kde ju pestujú už stovky rokov. Sója a jej produktu sú na celom svete známe ako potraviny s veľkou výživnou hodnotu a výbornými zdravotnými účinkami.
Zloženie sóje:
Sója je zložená z 1/3 bielkovín, z 1/3 škrobov a okolo 18 % tukov. Je zdrojom lecitínu a rôznych druhou vitamínu B. Obsahuje veľa minerálov napr. vápnik, horčík, železo a má veľa vlákniny.
Veľa športovcov neužíva sóju z dôvodu, že obsahujú vysoké množstvo isoflavónov a to zapríčiňuje negatívne účinky na testosterón človeka. Mnohé výsledky výskumov, ale túto domnienku vyvracajú.
Ja som tiež skúšal soju,ale nič moc. Musíš to, ale vedieť správne urobiť a vtedy ej to dobré. Bol som an to v jednej reštauráci a bolo to senzačné. skoro ako normálne mäso. samozrejme chuť dobrého kuraťa to nenahradí 😀
Ja sóju veľmi nemusím. Nemá to chuť a mám pocit že mám v ústach špongiu. A okrem toho je to zrejme geneticky upravované. Takže papajte pekne mäsko…