Buďme k sebe úprimný, každý z náš raz dostane chuť na niečo dobré sladké. Treba však dbať na to aby toho sladkého nebolo viac ako toho zdravého. A tak sa nám naskytuje otázka, čím je lepšie sladiť? Prezradíme vám to.
Biely cukor
Vyrába sa z cukrovej repy. Šťava z nej sa upravuje a čistí až vznikne čistá sacharóza, ktorá len sladí a nič prospešné telu neprinesie. Neodporúčame!
Javorový sirup
Vyrába sa z miazgy javora cukrového. Je to prírodné sladidlo, ktoré je zdravou náhradou bieleho cukru. Obsahuje 20 telu prospešných látok a antioxidantov (vápnik a draslík, mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B.) Odporúčaná dávka je 1PL lyžica denne.
Sirup z agáve
Je prírodné sladidlo z mexického kaktusu na báze fruktózy. Pripomína javorový sirup alebo nariedený med. Je vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a do diét. Pretože rýchlo nezvyšuje hladinu krvného cukru je vhodný aj pre diabetikov a hypoglykemikov.
Med
Je výborné sladidlo aj liek. Obsahuje látky s antibakteriálnymi účinkami, vitamín A, C, E a B, draslík, horčík, vápnik a železo. Odporúčaná dávka je 3-4PL denne. Pozor! Pokiaľ si ho pridáte do horúceho nápoja zničíte všetky jeho liečivé schopnosti a stane sa z neho iba aromatické sladidlo.
Trstinový cukor
Pochádza z Južnej Ameriky a súčasťou jeho zloženia je trstinová melasa. Obsahuje horčík, železo, zinok atd. Je to zdravšia a chutnejšia náhrada bieleho repného cukru. Má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov – glukózy a fruktózy a je teda lepšie stráviteľný v tele vďaka prirodzenej podobe
Stévia
Je 300-krát sladšia než cukor, ale bez kalórií. Preto je výborná voľba pre všetkých čo sa chcú zbaviť prebytočných kilečiek ale aj pre cukrovkárov. Stévia je rastlina ale v obchodoch ju môžete často nájsť vo forme malých tabletiek alebo prášku. Obsahuje veľa vitamínov, magnézium, železo, vlákninu a iné. Zvyšuje imunitu a udržuje stálu hladinu cukru v krvi. Pretože obsahuje chróm nedostaví sa často vlčí hlad. Jednoznačne odporúčame!