Šaláty od Šalátočky :)

Mám veľmi veľkú rodinu a ako to často býva pri veľkých rodinách je ťažké nájsť jeden dátum kedy máme všetci čas a môžeme sa stretnúť . Ale 2-3 krát do roka sa nám to podarí a vtedy u nás nastanú doslova hody. 🙂 Na stole nikdy nechýba kuracie mäso na rôzne spôsoby , syry , domáci celozrnný pečený chlieb a minimálne 4-5 šalátov. Dnes Vám ukážem tri najzdravšie a najčastejšie , ktoré sú u nás úplným základom. 🙂

2014-06-07 15.49.09

Stará známa klasika 

Potrebujeme:
Uhorky
Ocot
Cukor
Soľ a koreniny podľa chuti
Vodu

Postup:

1. Do šálky si nalejeme studenú vodu a nasypeme 2 malé lyžičky cukru . Zamiešame aby sa cukor rozpustil a ochutnáme či je voda sladká.
2. Pomaličky pridávame ocot a popritom nálev koštujeme – musí nám chutiť.
3. Uhorky si nakrájame na kolieska , osolíme a zamiešame. Chvíľu necháme stáť aby pustili šťavu a potom zalejeme nálevom , ktorý sme si pripravili.
4. Šalát si môžete dochutiť vašimi obľúbenými koreninami , poprípade pretlačiť strúčik cesnaku . Dodá mu výraznú dobrú chuť.

 

 

Moja srdcovka 
Tento šalátik sa pôvodne od malička robil iba pre mňa nakoľko som odmietala jesť inú zeleninu ako paradajky. 🙂 Od kedy som však nahradila klasické paradajky cherry paradajkami a začala doňho pridávať mozzarellu ( a občas papriku ) lebo ani tej sa neviem dojesť už mi ho jedia všetci ! 😀 Môj tip pre tento šalát je všetko si nakrájať na malé kúsky aby v každom súste boli zastúpené všetky šťavnaté ingrediencie . Potom ma šalát tú správnu chuť. Ak máte radi zelenú papriku pridajte si ju tam , tiež na drobno pokrájanú. Nezmení chuť šalátu, bude len chrumkavejší a farebnejší pokiaľ nepoužijete červenú , žltú alebo sýto zelenú – tie už dodajú inú sladkastú príchuť a nebude to mať dobrý „výsledný efekt“. 🙂 Nuž ale proti gustu žiaden dišputát 🙂

Potrebujeme: 2014-06-07 15.41.37

Cibuľu
Cherry paradajky
Mozzarellu
Olej a soľ
(poprípade zelenú papriku – svetlo zelenú)

Postup
1. Cherry paradajky si prerežeme napoly a každú polovičku na štvrťky.
2. Cibuľku si nakrájame na drobučko a mozzarellu tiež na menšie kúsky.
3. Všetko vhodíme do misky posolíme a len pokvapkáme olejom – zamiešame.

( Kedysi som si skúšala nahradiť v tomto šaláte slnečnicový olej olivovým ale úplne zmenil výslednú chuť šalátu a už to nebolo ono . Preto sem zásadne kvapkám slnečnicový , ak Vám však chutí olivový pokojne si ho pridajte )

2014-06-07 15.48.12
Do tretice všetko dobré 🙂
Potrebujeme :
Mrkvu
Čínsku kapustu
Reďkovky
Uhorky
Cukor
Ocot

Postup
1. Všetku zeleninu si umyjeme pod tečúcou vodou. Uhorku ošúpeme ale nemusíme.
2. Všetko okrem mrkvy si nakrájame na menšie kúsky a vhodíme do misky.
3. Tip od mojej babičky aby aj oku jedlo lahodilo je zobrať si klasickú škrabku na zemiaky a mrkvu takto začať škrabať kým ju celú „nevyškrabeme“ :). Na koniec ju pridáme do misy.
4. Všetko zamiešame , posypeme troškou cukru a pridáme 1PL lyžicu octu. Opäť zamiešame.

Dobrú chuť !