Mali by sme jesť čokoládu?

cokoladaVäčšina ľudí, ktorých sa spýtate prečo nejedia čokoládu Vám povie, že obsahuje veľa kalórii. Kvôli tomuto faktu neje čokoládu aj väčšina športovcov.

Čokoláda má však aj svoje klady o ktorých chcem hovoriť v tomto článku. Medzi najzdravšiu čokoládu zaraďujeme horkú čokoládu v ktorej je vysoké percento kakaa.

Kakao obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú krvný tlak a zabraňujú upchávaniu ciev. Jeden kakaový bôb obsahuje okolo 50% tukov. Tieto tuky nazývame nasýtené mastné kyseliny. V kakaovom bôbe sa nachádzajú 2 typy nasýtených mastných kyselín. Je to kyselina stearová a mono nenasýtená mastná kyselina.

Treba si dávať pozor na to akú čokoládu jeme. Čim je v čokoláde menej kaka tým je pre nás škodlivejšia. Pozor!!! Biela čokoláda neobsahuje žiadne kakao. Bielu čokoládu by sme mali obmedzovať, najlepšie nejesť vôbec.

Ďalšiu zložka, ktorú obsahuje čokoláda je teobromín. Na ľudský organizmus pôsobí ako stimulant. Vo všeobecnosti je teobromín škodlivý priam toxický pre zvieratá. Preto nie je dobré kŕmiť zvieratá čokoládou.

Čokoládu obsahuje aj kofeín, ale len v minimálnom množstve. Je to niekoľkonásobne menšie množstvo ako v káve. Taktiež čokoláda obsahuje minerály ako sú mangán, železo, zinok a mnoho ďalších.

V kvalitných čokoládach môžeme taktiež nájsť vitamíny ako sú  A, B1, B2, B3, C, E a ďalšie.

Čokoláda ukľudňuje.  Ak ste v strese pár kociek čokolády Vám padne vhod. Samozrejme treba si vyberať čokoládu podľa kvality. Ak chcete zdravo žiť a dopriať si čokoládu mali by ste hlavne dbať na to čo čokoláda obsahuje. Snažte sa, kúpiť si horkú čokoládu s čo najväčším percentom kakaa. Vaša čokoláda by mala obsahovať aspoň tých 60%.