Medzi najznámejšie potraviny minulosti aj prítomnosti patrí chlieb. V tejto dobe sa čoraz viac ľudí zamýšľa či je chlieb skutočne potrava, ktorú by sme mali jedávať každý deň. Chlieb obsahuje vysoké množstvo sacharidov. Samozrejme existuje niekoľko druhov chlebov, ktoré tieto čísla majú odlišné.
Chlieb z pšeničnej múky neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, minerály, vitamíny či zdravý tuk. Z takéhoto chleba sa rýchlo priberá v dôsledku toho, že je vyrobený z pšeničnej múky. Energiu z chleba spotrebujeme príliš rýchlo a onedlho sme znova hladný.
Chlieb z celozrnnej múky je vyrobený z pšenice, ryže, jačmeňa a iných. Prospešné pre náš organizmus je ak múka je mletá nahrubo. Takto ostávajú v múke aj otruby a iné zložky, ktoré pomáhajú tráveniu.
Do tmavého (celozrnného) chleba sa pridávajú aj rôzne doplnky. Ako sú sezamové, slnečnicové či ľanové semienka.
Celozrnný chlieb je pre náš organizmus lepší ako pšeničný. Dodá telu proteín, sacharidy, vlákninu. Preto sa nemusíme báť jesť celozrný chleba.